Benvolgudes famílies!
El projecte per al Foment Lector titulat “La màgia dels llibres” que es desenvolupa al nostre col·legi està coordinat i desenvolupat per la mestra Carmina Suñer Oltra.
Gràcies al seu treball i esforç mantidrà actualitzada aquesta Biblioteca Virtual amb l’objetiu que l’alumnat, les famílies i el professorat puga consultar i utilitzar tots els recursos que en ella existeixen, així com seguir els materials confeccionats pel propi alumnat durant la ficada en pràctica del pla.
Carmina Suñer Oltra
El projecte es desenvolupa realitzant un desdoblament d’una sessió setmanal amb tots els cursos d’Infantil i Primària i on es desenvoluparan activitats d’aula, cicle i centre (podeu descarregar-vos les fitxes d’activitats a l’apartat de Planificació i Temporalització).
Desitgem que aquest projecte tinga continuïtat dins l’àmbit familiar i així existeisca un treball coordinat entre la família i l’escola, tant necessàri per a la millora del rendiment acadèmic de l’alumnat.
Les famílies poden seguir totes les activitats del projecte que realitzem a l’escola a l’apartat de notícies i els materials confeccionats per l’alumnat a la secció d’activitats dins d’aquesta biblioteca virtual.
Justificació del pla del foment lector
El foment lector ha estat una de les prioritats del nostre centre des de sempre, unes vegades de manera no escrita i sistematitzada, altres, afavorint el desenvolupament de la biblioteca del centre amb diversos projectes de formació de tot el claustre i altres, amb projectes clars i definits sobre com fomentar la lectura.
És evident que aquesta situació es veu afavorida, per una part, per la darrera Llei d’Educació i per una altra part, per l’Ordre 44/2011, de 7 de juny, de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, per les quals es regulen els plans de foment lector que tots els centres han de tenir vigent i actualitzat.
D’aquesta manera, queda ben clar i definit que, el foment lector, no és una competència exclusiva de ningú, sinó una tasca de tot el professorat d’un centre, raó més que suficient perquè s’establesca un pla general en el qual tothom estiga involucrat per a dur endavant la seua realització. No tindria sentit d’una altra forma.
Tenint en compte que la lectura es converteix en un contingut curricular més, caldrà establir els mecanismes pedagògics i organitzatius per dur endavant aquest aspecte en totes les àrees. Pensem que a llegir s’aprèn, i nosaltres, com a mestres tenim l’obligació d’estimular aquest aprenentatge, de fer arribar a tota la comunitat educativa la necessitat de fomentar un hàbit que ha d’esdevenir en el millor instrument d’aprendre a aprendre que tindrà mai el nostre alumnat.
Haurem de reflexionar al voltant de totes aquelles activitats, estratègies, jocs, etc, que faran que el nostre alumnat valore positivament la lectura, que veja en ella una font de plaer, de distracció, de desenvolupament de la imaginació, d’instrument útil per a aprendre, en fi, que trobe en la lectura una eina que li servesca per a una formació integral com a persona.
Per concloure aquesta justificació, direm que la lectura està íntimament lligada a l’expressió oral i escrita dels xiquets i les xiquetes, és per això que no podem deixar de banda aquestos dos aspectes, sobre tot el de l’expressió escrita; no estarà de més que ho tinguem en compte en el desenvolupament del nostre pla.
Objectius específics
- Fomentar en l’alumnat l’interés per la lectura i desenrotllar l’hàbit lector.
- Afavorir la comprensió lectora des de totes les àrees, matèries, àmbits i mòduls del currículum.
- Fomentar en l’alumnat la lectura com a activitat d’oci i de gaudi.
- Promoure la col·laboració i participació de les famílies i altres membres de la comunitat educativa de l’entorn en les activitats derivades dels plans de foment de la lectura.
- Estimular l’ús de fonts documentals complementaris al llibre de text, tant en suports impresos com en suport digital i audiovisual.
- Fomentar en l’alumnat una actitud reflexiva i crítica per mitjà del tractament de la informació.
- Potenciar l’ús i la dinamització de les biblioteques dels centres docents i adequar-les als objectius i actuacions arreplegats en el pla.
- Reforçar la figura dels mitjans audiovisuals i digitals com a mitjans de suport a la lectura.
- Contribuir al desenrotllament de la competència lingüística en l’alumnat.
Planificació i temporització
Annex I del present pla: Activitats_aula
Annex II del present pla: Activitats_cicle
Annex III del present pla: Activitats_centre
Descarregat ací tot el projecte:
Per últim, en aquesta secció podem veure totes les activitats (Aula, Cicle i Centre) que estan reflectides al Pla per al Foment Lector, creades i realitzades pel nostre alumnat, mestres i famílies, uns autèntics artístes lectors i escriptors! Enhorabona!!!!
Ací us deixe algunes de les activitats que anem realitzant a les sessions de foment lector.
Endevina-endevinalla
Ací us deixe les endevinalles d’aquest mes:
1r cicle:
– Tres bons cavallers porten or, mirra i encens. Segueixen un estel, que els porta a Betlem. Qui són?
2n i 3r cicle:
– El xiquet més entremaliat es troba en una cistella, un regal gens valuós molt negre i dolç. Què és?
Us anime a tots a participar en aquesta activitat. Sols heu de passar pel racó de l’endevinalla, omplir la butlleta amb la solución de l’endevinalla i dipositar-la a la bústia. Anim i a participar!!!
–
Ja tenim la solució i les guanyadores de la primera endevinalla d’aquest curs. Enhorabona!!!
1r cicle:
– No es bou i porta banyes, no es paraigua i ix quan plou porta la casa a sobre i va sempre a poc a poc.
Solució: El caragol
Guanyadora: Jessica de 2n
2n i 3r cicle:
– Jo sóc filla de la muntanya, vinc al món quan fa fred, al posar-me al foc no t’estranyes, que al cremar-me faça un pet.
Solució: La castanya
Guanyadora: Sandra – 6è
Juguem amb embarbussaments
Els alumnes de 4t han gaudit dels embarbussaments amb un joc molt divertit. Els nostres alumnes han fet un gran esforç per poder recitar correctament aquests jocs de paraules. S’ho han passat d’allò més be.
Apadrinament lector 5è – 1r
El passat 14 de novembre es va realitzar el signament de contractes d’apadrinament lector entre els alumnes de 5è (padrins) i els de 1r (fillols).
En aquest cas, els padrins ajudaran a llegir als seus fillols.
En aquesta sessió tots estaven molt emocionats perquè ningú no sabia qui anava a ser el seu fillol ni el seu padrí. Va ser molt emocionant, ja que l’alumnat de 5è és la primera vegada que participa en aquest projecte d’apadrinament lector i ja havien vist el curs passat com els seus companys més grans havien ajudat els més menuts i tenien moltes ganes de poder transmetre als xicotets el seu gust per la lectura.
Enhorabona a tots!!!
Juguem amb titelles de monstres
En algunes sessions, els nostres xiquets i xiquetes han inventat algunes histories amb diferents titelles de monstres: la bruixa, Dràcula, Frankenstein, Ossets…
S´ho van passar d’alló més bé!!!
Apadrinament lector 6è – 5anys
El passat mes d’octubre es va inaugurar el projecte d’apadrinament lector d’aquest curs entre l’alumnat de 6è (padrins) i 5 anys (fillols)
En aquesta primera sessió, es van signar els contractes d’apadrinament, on els padrins es comprometen a elegir contes molt bonics per contar-los als seus fillols, per a que gaudixquen de la lectura i dels llibres i aprenguen moltes coses noves, i els fillols es comprometen a escoltar en silenci i amb molta atenció a tot allò que els contes els padrins per poder aprendre moltes coses noves i tindre un millor pas a la següent etapa: la primaria.
Moltes felicitats pel vostre compromís!!!
Inauguració del Projecte de Foment Lector
Un any més el nostre personatge escolar “Fede Conta contes” ha realitzat la inauguració del Projecte de Foment Lector que es desenvoluparà aquest curs escolar.
Fede va passar per totes les classes de l’alumnat i es va contar el conte del xiquet menja llibres. També els va convidar a gaudir de la lectura participant en tots els projectes que es desenvoluparan aquest curs (intercanvi de còmics, racó de poesia, racó de l’endevinalla, conta contes, diari lector, etc…).
Per últim els va dir que aquest dilluns a l’arbre de les lletres tindrien un regalet lector!
Us deixem amb el video del conte:
Projecte “Endevina, endevinalla”
Cada quinze dies el nostre alumnat podrà llegir una endevinalla diferent baix de l’arbre de les lletres. Existeixen dos tipus d’endevinalles (per al primer cicle i per al segon i tercer cicle de primària). Per a participar l’alumnat cal que ompliga el full de resposta i dipositar-lo dins de la bústia.
Racó de la poesia
La comissió de foment lector vol fomentar la poesia i per aquest motiu ha creat un racó dedicat a ella. Cada mes l’alumnat gaudirà d’una poesia diferent per a llegir i aprendre. Vinga, de segur que ens agradarà moltíssim!
Preparat el Racó del Còmic!
La comisió de foment lector ja ha ficat en funcionament l’espai del Racó del Còmic. Tots i totes recordem de bon gust la lectura de còmics plenes d’aventures i humor. Axí que ens hem proposat recuperar-ho per al nostre alumnat. Aquest racó té unes senzilles normes d’ús (sempre que s’agafe un còmic cal deixar-ne un altre), i gaudir molt llegint!.
L’arbre de les lletres!
L’arbre de les lletres és un projecte per involucrar a tot l’alumnat del col·legi en l’aventura de llegir.
Els alumnes el consideren un joc que consisteix en llegir i per cada llibre llegit pintar una fulla d’arbre. Al racó de lectura d’infantil i el corredor d’eixida al pati del col·legi hi ha col·locat un arbre que va omplint-se amb les fulles pintades pels xiquets i xiquetes lectors. Les fulles són diferents segons l’estació de l’any. Ara, com estem a la tardor, són de color marró i groc, més endavant canviarem, fulles verdes.
Es tracta de llegir per gust i no per obligació però com tot joc s’han de seguir unes regles. En este cas són poques les regles a seguir, però imprescindibles per ser un joc comunitari.
Les fulles estan fetes en plantilla i són per a tots iguals. Per cada llibre llegit es pinta una fulla i es col·loca a l’arbre. En estes fulles s’escriu, en una part el nom de l’alumne/a i el curs, el títol i autor del llibre i a l’altra part, es fa una xicoteta ressenya de dos o tres línies que expliquen el contingut del llibre llegit i així poder donar referències a altres possibles lectors que vulguen saber de què va. En el cas dels més menuts el dibuix substitueix el text. Els llibres poden ser llegits en casa o en classe.
Tanmateix, el Fede conta contes deixarà periòdicament baix dels arbres alguns regalets o consells per a gaudir de la lectura.
Iniciem el projecte “Llegir en veu alta”.
Llegir és la base de l’educació dels xiquets i xiquetes i és en l’escola on aprenen a llegir, però l’hàbit cal cultivar-se a casa i és ací on la família té un paper fonamental.
La nostra escola us convida a que treballeu en aquesta tasca, participant al projecte Llegir en veu alta, que consisteix en compartir un moment diari de lectura amb els més xicotets de la casa.
El full de control i explicatiu el teniu en l’agenda escolar (de 2n a 6é de primària) i al díptic “Llegir en veu alta” (Infantil i 1r primària).
Esperem la vostra col·laboració per aconseguir que els xiquets i xiquetes adquireisquen un hàbit de lectura que millorarà el seu nivell de comprensió lectora i afavorirà el seu èxit educatiu i emocional.
Memòria d’activitats realitzades al curs 2012-2013
Finalitza el projecte “Legir en veu alta”.
Amb un alta participació familiar finalitza un projecte que pretenia inculcar a les famílies la lectura compartida. Un autèntic èxit!
L’ampa presenta el conte “El tresor de Panxa Buida”.
Un conte realitzat pel nostre alumnat d’infantil i primària dins del projecte de foment lector.
Projecte “Endevina, endevinalla”.
Cada quinze dies el nostre alumnat podrà llegir una endevinalla diferent baix de l’arbre de les lletres. Existeixen dos tipus d’endevinalles (per al primer cicle i per al segon i tercer cicle de primària). Per a participar l’alumnat cal que ompliga el full de resposta i dipositar-lo dins de la bústia.
Ací teniu les endevinalles que ara mateix estan ficades (2n Quinzena):
1r Cicle:
“De dotze germans que som, sóc el segon i en canvi, sóc el més xicotet de tots. Qui sóc?”
Solució: “FEBRER”
Guanyador: Pau Canet de 1r de primària
2n Cicle:
“Passe la vida fent voltes, caminant a poc a poc, però per més que camine sempre estic al mateix lloc. Qui sóc?”
Solució: “EL RELLOTGE”
Guanyadora: Carla Donat de 5é de primària.
Primera quinzena:
1r Cicle:
“Puc ser de molts colors i alegre la vista a tothom. Necessite terra als peus i llum al clatell”. Qùí sóc?
Solució: “LA FLOR”
Guanyador: Alex Ramón de 2n de primària.
2n Cicle:
“Sóc planta de flors blavoses, de mi l’abella en treu mel i també sóc olorosa i agrade als bons cuiners”. Quí sóc?
Solució: “EL ROMANÍ”
Guanyadora: Marina Vicente de 3r de primària.
Racó del Còmic
La comisió de foment lector ha creat un nou espai per a fomentar la lectura. Tots i totes recordem de bon gust la lectura de còmics plenes d’aventures i humor. Axí que ens hem proposat recuperar-ho per al nostre alumnat. Aquest racó té unes senzilles normes d’ús (sempre que s’agafe un còmic cal deixar-ne un altre), i gaudir molt llegint!.
El col·legi ha celebrat el día 23 d’abril, dia del llibre, organitzant diferents activitats:
Marató de lectura del Quixot a la biblioteca de l’escola.
Fira del llibre organitzada per l’ampa on les famílies han pogut comprar llibres amb un descompte especial.
Representacions teatrals a les aules.
Visita a la fira del llibre i explicació del llibres.
Els nostres alumnes estan convertint-se en uns grans lector i per a poder compartir els seus llibres amb els companys, cada setmana hi ha algú que ens porta voluntàriament els seus llibres per donar-los a conéixer als companys. Gràcies! I gràcies també a totes les families que amb la seua col.laboració i interés estan aconseguint tenir en casa uns grans lectors.
En infantil i 1r cicle, els nostres alumnes han realitzat una activitat d’improvisació. A partir de la presentació d’unes titelles, on els vam donar a conéixer el nom i els gustos de cada personatge, els xiquets/es en grups de 3 o 4, van elegir uns personatges i van inventar unes histories amb eixos personatges. La activitat va resultar molt interessant i possitiva ja que els va ajudar a inventar les seues pròpies histories i així vam poder comprovar els grans artistes que tenin al cole.
Les mestres de pràctiques que han compartit amb nosaltres unes setmanes, també han col.laborat en les sessions de foment lector. Cada una d’elles ens ha fet gaudir d’un conte.
Begoña ens va portar a la classe de tres anys el conte de kamishibai “Per què hi ha tantes pedres al fons dels rius?”
Verónica ens va contar en 4 anys un conte de una bruixa que li deien Pirujina.
I Andrea va contar en 5 anys el conte de “La formiga i la cigarra”.
A les tres, moltes gràcies i esperem que continueu amb tanta dedicació i il.lusió.
Per celebrar el dia de la pau, al tercer cicle vam treballar alguns contes de la pau. L’activitat consistia en llegir un conte per parelles i després realitzar les il.lustracions del conte per tal de contar el conte a la resta de companys i fins i tot baixar a les aules de infantil a cortar-lo als més menuts. Ací us deixe algunes fotos de l’activitat que s’ha realitzar en varies sessions.
En la classe de 4t hem estat treballant amb els contes clàssics. Per parelles han ordenat les imatges dels contes i han fet ells un xicotet text per a cada imatge. Després en altra sessió hem anat a l’aula d’informàtica per tal de realitzar una espècie d’auca sobre els contes que habien treballat. L’activitat també els ha servit per poder recordar contes que ja coneixien i en algún cas comprobar com aquestos contes tenen varies versions.
El nostre alumnat s’ha esforçat molt per a aconseguir uns grans contes en el I concurs de contes que ha dut endavant el nostre centre. Al apartat de noticies podeu trobar més informació sobre l’acte d’entrega de premis, però ací us deixe algunes imatges del nostre alumnat presentant a la resta de companys les seues composicions. Gracies a tots!!
Els alumnes d’infantil en la seua darrera sessió de foment lector, després d’escoltar el conte “El conillet blanc”, han inventat histories al voltant dels personatges del conte. S’ho han passat d’allò més be!. I hem pogut comprobar com a poc a poc molts d’ells estan desinhibint-se a les sessions de foment lector. Enhorabona!
En la segon sessió d’apadrinament lector entre els alumnes de 1r i 5é, els padrins han estat ajudant als seus fillols en el conte que estan fent per al primer concurs de narrativa que el cole ha proposat a tot l’alumnat del centre.
Amb el nou any, el nostre arbre de les lletres s’està omplint cada vegada més de fulles amb tots els llibres que els nostres alumnes estan llegint. Seguiu així i arribareu a ser uns grans lectors!
Per celebrar l’arribada del Nadal, a la biblioteca els més menuts d’infantil pogueren escoltar contes de nadal i vore la gran varietat de llibres i contes divertits que ens parlen del Nadal.
En el mes de desembre ferem la inauguració del projecte d’apadrinament lector entre els xiquets i xiquetes de 1r i 6é (fillols i padrins) i els xiquets de infantil 5 anys i 5é ( fillols i padrins). En aquesta primera sessió, padrins i fillols signaren un contracte d’apadrinament lector en el que els majors, padrins, es comprometen a ajudar en la lectura als més menuts, fillols, i els més menuts es compromenten a escoltar, valorar i seguir les recomanacions dels seus padrins per a millorar la seua lectura i escriptura.
A la biblioteca també s’han realitzat sessions de contacontes de Halloween per a cada un dels cicles. I més d’un es va dur un bon esglai!
La relaxació i la concentració és un pas important per poder gaudir al màxim de la lectura, així realitzarem una sessió de relaxació utilitzant un conte. Tots gaudiren d’aquesta sessió i van vore la importancia de mantindre l’atenció i estar relaxat per poder llegir millor.
Els alumnes de 5é realitzaren uns xicotets teatres molt originals, ells mateix es van inventar la historia, feren l’escenari i el van representar.
Els més menuts també han pogut gaudir de la biblioteca i la magia dels seus llibres, allí han pogut descobrir nous amics, els llibres, i tots els seus personatge;, com el peixet que cridava tauró, la mofeta que no sabia qui feia mala olor, i de qui era la ploma que va trobar Lolo.