Famílies

Aquesta secció pretén transmetre l’entusiasme per la lectura i animar a la seua pràctica, així com aportar materials i consells per a les famílies.

Importància de fomentar la lectura en l’ambit familiar.

Per què alguns xiquets lligen molt i altres tan poc? La resposta a esta pregunta no està sempre entre les quatre parets de l’aula escolar. Encara que dins d’elles s’aprén la tècnica, l’hàbit -que és l’important- s’adquirix en la llar. Els pares i mares, amb la seua actitud i motivació, poden aconseguir que els fills/es aprenguen a amar la lectura i a incloure-la dins de les seues activitats preferides d’oci.

Com estimular la lectura en els xiquets?

“Si el teu lliges, ells lligen”, així resava la coneguda campanya llançada pel Ministeri de Cultura (veure video), emmarcada dins del Pla de Foment de la Lectura, amb l’objectiu d’incidir sobre el paper decisiu de les famílies en l’increment dels índexs de lectura de xiquets i jóvens. Efectivament, per mimetisme els fills tendixen a copiar les activitats realitzades pels pares i és molt més probable que un xiquet criat en una llar on la lectura siga una activitat quotidiana adquirisca més fàcilment l’hàbit de lectura que un altre criat en una llar on no es llija amb massa freqüència. Tal com afirmen Gretel García i Eduardo Torrijos en el seu llibre ‘Jocs per a fomentar la lectura infantil’, “el xiquet que veu els seus pares llegir, cuidar els seus llibres o interessar-se per la lectura sobre els seus temes favorits sentirà la temptació de mirar, tocar i llegir algun llibre”.

Però, lògicament, no tots els progenitors són uns àvids lectors i açò no significa que tinguen la batalla perduda, ni de bon tros: sempre que existisca interés i disposició per fomentar que els seus fills lligen i comprenguen la importància que esta activitat tindrà en el seu futur, podran aconseguir amb moltes de les seues accions diàries que els menors incloguen la lectura dins de les seues activitats favorites.

Consells que inviten a llegir.

Començar des de xicotet: no cal esperar que el xiquet aprenga a llegir per a fomentar en ell l’amor per la lectura; el període anterior als sis anys, edat madurativa en què els xiquets comencen a llegir, és fonamental per a potenciar els seus hàbits posteriors. Llegir amb ells és la principal activitat que els pares han de realitzar en estes edats, crear un moment especial de lectura al dia, en un lloc tranquil, ajudarà a fer que el xiquet associe el fet de llegir a un acte plaent, en el que son pare o mare està per complet dedicat a ell; així mateix, el xiquet, gràcies a estes lectures, començarà a associar els sons amb les paraules, ampliarà el seu vocabulari, en definitiva, adquirirà unes habilitats prèvies que farà que el posterior procés d’aprenentatge de la lectura siga més fàcil.

Regalar llibres: regalar un llibre a un xiquet, de la mateixa manera que es regala qualsevol altre joc o joguet, inclús donar-li la categoria de regal especial, per exemple fent que regale ell llibres als seus amics en els seus aniversari, ajudarà a fer que els xicotets identifiquen els llibres com un regal valuós i important; així mateix, és convenient portar-ho ben sovint a una llibreria, perquè trie els que més li agraden, perquè veja com es renoven els títols i puga esperar amb anhela el moment de rebre’ls.

Ensenyar-li la utilitat de la lectura: a més de ser una activitat plaent i d’oci, els xiquets han de conéixer que la lectura és també una font de coneixement; una de les millors ocasions per a demostrar-se’l és buscant en els llibres les respostes a molts dels múltiples dubtes i preguntes que diàriament plantegen als seus pares; llegir-li el significat d’una paraula en un diccionari o ensenyar-li una fotografia en un llibre d’allò que desconeix farà comprendre el xiquet la utilitat dels llibres. D’altra banda, quan el xiquet mostre un interés significatiu per un tema concret, els pares també poden buscar en la biblioteca o comprar un llibre relacionat amb eixe tema, de manera que el xicotet sàpia que gràcies als llibres pot ampliar els seus coneixements sobre allò que li interessa.

Crear la seua pròpia biblioteca: a més que el xiquet comence la seua pròpia col·lecció de llibres des de xicotet, és important concedir-li un lloc perquè puga col·locar-los ordenadament i accedir a ells amb facilitat, perquè quan senta el desig de llegir puga fer-ho i triar el llibre que vullga sense dificultat. Podrà servir d’ajuda l’ensenyar-li a classificar-los per temes, per autors, per col·leccions, etc., fomentant d’esta manera també l’hàbit de l’orde en ell; una idea original pot ser catalogar-los amb gomets de colors, marcant per exemple els que ja s’ha llegit, o els preferits, així podrà trobar-los sempre fàcilment.

No obligar-li a llegir: tal com afirma Daniel Pennac, en el seu assaig ‘Com una novel·la’, on aborda la problemàtica de la falta de lectura en els adolescents, “el verb llegir no tolera l’imperatiu”, és a dir, l’obligar a llegir no porta a cap resultat positiu igual que qualsevol cosa imposada pels adults. L’important no és aconseguir que el xiquet llija, l’èxit és que vullga llegir i per a això cal donar-li la llibertat de triar fer-ho o no; el paper dels pares en este sentit ha de ser fomentar l’interés cap a la lectura amb passos i activitats com els que s’han mencionat anteriorment. Només d’esta manera s’aconseguirà que el dia de demà quan la lectura d’una obra s’acoste al final, el xiquet en compte d’alegrar-se per acabar el llibre es lamente que la diversió s’acaba.

Article de Marta Vázquez-Reina (Eroski Consumer).

Mira aquest document: Per a ser un bon lector o lectora: Què puc fer?

Formació Familiar

L’escola té l’obligació moral de contribuir a la formació de les famílies en temes relacionats amb la lectura. El treball d’ambdós institucions ha de ser coordinat i constructiu perquè la seua funció és complementària i l’una quedaria coixa i incompleta sense l’altra.

Per aquest motiu el nostre centre en coordinació amb l’Ampa fica tots els anys en funcionament l’Escola de Pares i Mares, amb l’objectiu d’ajudar a les famílies en la seua tasca diària al voltant de la formació dels seus fills/es. Podeu consultar les activitats ofertades de forma gratuïta a L’Aula Virtual de l’Ampa.

Preguntes i respostes (En castellà: leer.es).

L’HÀBIT DE LA LECTURA

LA LECTURA I EL SEU APRENENTATGE

LA SELECCIÓ DE LECTURES

LES DIFICULTATS EN LA LECTURA

LECTURA I INTERNET

ELS INICIS DE LA LECTURA

ELS LLIBRES I LES EDATS

Materials

Per a comprendre (en castellano: leer.es)

Per a compartir (en castellano: leer.es)

Per a descobrir (en castellano: leer.es)

Per a sempre (en castellano: leer.es)

RECURSOS

CANAL LEER.ES

Un canal de videos de la pàgina leer.es molt útil per a reflexionar i aprendre noves pautes d’actuació. Molt interessant!

 




A %d bloguers els agrada això: